"WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET"

dilluns, 20 de juny del 2016

La soga


La soga

Imagineu-vos que esteu en la més absoluta foscor aferrats a una corda que penja, desconeixeu la seva allargada per dalt i per sota . Segons la distància pujar serà esgotador, baixar potser no ho sigui tant, però i si la corda s'acaba? Si esteu quiets no aguantareu massa temps, què hi ha després de la corda?, el sòl o el no res?, què fer llavors?

Potser la corda arribi efectivament fins a terra o molt a prop seu, però, i si no és així? I si després del final només hi ha aquest no res, un abisme paorós? El que és indubtable és que sí que ha d'haver sostre, la corda ha de penjar d'alguna cosa, en algun lloc ha d'estar lligada, i si només ho està d'una argolla clavada en un sostre tan enorme i horitzontal com llarga és la corda?

No sabem si hi ha sòl al final de la corda, però sí sabem que hi ha d'haver sostre. També sabem que la corda per llarga que sigui ha de tenir un final, doncs cap podria aguantar el seu propi pes infinit i aquest seria el que hauria de suportar si la seva longitud també ho fos.

Sostenint-la amb una sola mà, amb l'altra intentem estirar la corda cap amunt, però és inútil, no podem perquè pesa massa, segurament ha de ser molt llarga. No obstant això, si anéssim baixant i realitzéssim aquesta operació repetides vegades podríem calcular la distància que ens queda per baixar fins al seu final a l’anar notant com va disminuint el seu pes. A l'arribar a l'extrem de la corda, si la nostra energia hagués resistit l'esforç podríem agafar la punta, lligar-la a si mateixa i construir-nos amb un llaç una mena de gronxador o trapezi i de moment descansar en ell. Després podríem intentar balancejar-nos per potser topar amb alguna paret i agafar-nos-hi si poguéssim. Però en quina direcció?, amb aquesta foscor i sense brúixola no sabríem on hi ha el grau zero ni el noranta. Però el nostre propi cos ens podria servir, encara sabem on tenim el nas i l'esquena, la dreta i l'esquerra i també podem cridar, llàstima que cap ressò ens respongui, perquè si les parets existeixen deuen estar molt lluny. A més, si la corda també és molt llarga no podrem ni tan sols balancejar-nos, pesem massa poc per a tanta longitud.

No ens quedarà més remei que tornar a pujar, però la tasca ens semblarà titànica, impossible, no resistirem i caurem sense remissió al buit. Podem lligar-nos l'extrem de la corda a la cintura a manera d’assegurança, però per cada pam que ascendim més gran serà el pes que haurem de carregar, al final no podrem seguir pujant. Si tinguéssim un ganivet tallaríem la corda a trams a mesura que anem ascendint, ens la tornaríem a lligar, descansaríem al nostre gronxador i després prosseguiríem. Però no tenim cap ganivet. En canvi, sí que tenim les nostres dents, la corda no és massissa, com totes està feta de fils, molts, moltíssims, però fils al cap i a la fi, si els anem mossegant un a un podrem tallar la corda. El treball serà esgotador, interminable, però no hi ha altra solució, hem de intentar-ho. Si al final i malgrat tot aconseguim arribar a dalt, potser ens trobem amb aquest sostre inabastable, monstruós, impenetrable. Seguirem estant penjats de la corda, finalment curta després d'haver-la mossegat innombrables vegades i gairebé sense dents. Asseguts en el nostre ridícul gronxador les nostres mans alçades tocaran alguna cosa més terrible que l'abisme. No sabem quant temps romandrem així, sense poder pujar més, ni tampoc baixar. Però el que sí sabem és que no ens deixarem caure, no cedirem, resistirem, alguna cosa se'ns ocorrerà. Haurem  de reposar, tranquil·litzar-nos, cavil·lar fins a trobar per fi una solució, deu haver-la, és absolutament necessari. Però per trobar-la haurem de descansar.

El nostre gronxador, com ja sabeu, és en realitat un simple llaç. Ens permet col·locar-hi els peus i així, dempeus, poder descansar les mans. També podem passar les cames al seu través i estar com asseguts. O bé, passar tot el cos excepte els braços i, d'aquesta manera, penjats de les aixelles intentar dormir una mica.

El que no hem provat encara és a lligar-nos el llaç al coll i deixar que tota la resta del nostre cos, tors, braços i cames pengin lliures, potser així ens relaxaríem millor. Encara que penjats, estaríem com flotant, com si voléssim. Sí, ho provarem, d'aquesta manera potser se'ns ocorri alguna sortida.

23 de desembre de 2006



La soga

Imaginaros que estáis en la más absoluta oscuridad aferrados a una cuerda que cuelga, no sabéis lo larga que es por arriba, ni tampoco lo larga que es por abajo. Según la distancia subir será agotador, bajar tal vez no lo sea tanto, pero ¿y si la cuerda se termina? Si permanecéis quietos no aguantaréis demasiado tiempo, ¿qué hay después de la cuerda?, ¿el suelo o la nada?, ¿qué hacer entonces?

Quizás la cuerda llegue efectivamente hasta el suelo o muy cerca de él, pero, ¿y si no es así? ¿y si después del final sólo hay esa nada, un abismo pavoroso? Lo que es indudable es que sí ha de haber techo, la cuerda debe colgar de algo, en algún sitio ha de estar atada, ¿y si sólo lo está de una argolla clavada en un techo tan enorme y horizontal como larga es la cuerda?

No sabemos si hay suelo al final de la cuerda, pero sí sabemos que ha de haber techo. También sabemos que la cuerda por larga que sea ha de tener un final, pues ninguna podría aguantar su propio peso infinito y éste sería el que debería soportar si su longitud también lo fuese.

Sosteniéndonos con una sola mano, con la otra intentamos tirar de la cuerda hacia arriba, pero es inútil, no podemos porque pesa demasiado, seguramente debe ser muy larga. Sin embargo, si fuésemos bajando y realizásemos esta operación repetidas veces podríamos calcular la distancia que nos queda por descender hasta su final al ir notando como va disminuyendo su peso. Al llegar al extremo de la cuerda, si nuestra energía hubiera resistido el esfuerzo podríamos coger la punta, atarla a sí misma y construirnos con un lazo una especie de columpio o trapecio y de momento descansar en él. Después podríamos intentar balancearnos para tal vez topar con alguna pared y asirnos a ella si pudiéramos. ¿Pero en qué dirección?, con esa oscuridad y sin brújula no sabríamos donde está el grado cero ni el noventa. Pero nuestro propio cuerpo nos podría servir, aun sabemos donde tenemos la nariz y la espalda, la derecha y la izquierda y también podemos gritar, lástima que ningún eco nos responda, porque si las paredes existen deben de estar muy lejos. Además, si la cuerda también es muy larga no podremos ni siquiera balancearnos, pesamos demasiado poco para tanta longitud.

No nos quedará más remedio que volver a subir, pero la tarea nos parecerá titánica, imposible, no resistiremos y caeremos sin remisión al vacío. Podemos atarnos el extremo de la cuerda a la cintura a manera de seguro, pero por cada palmo que ascendamos mayor será el peso que deberemos cargar, al final no podremos seguir subiendo. Si tuviésemos un cuchillo cortaríamos la cuerda a tramos a medida que vamos ascendiendo, nos la volveríamos a atar, descansaríamos en nuestro columpio y luego proseguiríamos. Pero no tenemos ningún cuchillo. En cambio, sí que tenemos nuestros dientes, la cuerda no es maciza, como todas está hecha de hilos, muchos, muchísimos, pero hilos al fin y al cabo, si los vamos mordiendo uno a uno podremos cortar la cuerda. El trabajo será agotador, interminable, pero no hay otra solución, debemos intentarlo. Si al final y a pesar de todo conseguimos llegar arriba, tal vez nos encontremos con ese techo inabarcable, monstruoso, impenetrable. Seguiremos estando colgados de la cuerda, finalmente corta después de haberla mordido innumerables veces y casi sin dientes. Sentados en nuestro ridículo columpio nuestras manos alzadas tocarán algo más terrible que el abismo. No sabemos cuánto tiempo permaneceremos así, sin poder subir más, ni tampoco bajar. Pero lo que sí sabemos es que no nos dejaremos caer, no cederemos, resistiremos, algo se nos ocurrirá. Deberemos reposar, tranquilizarnos, cavilar hasta encontrar al fin una solución, debe de haberla, es absolutamente necesario. Pero para hallarla tendremos que descansar.

Nuestro columpio, como ya sabéis, es en realidad un simple lazo. Nos permite colocar en él los pies y así, de pie, poder descansar las manos. También podemos pasar las piernas a su través y estar como sentados. O bien, pasar todo el cuerpo excepto los brazos y, de esta forma, colgados de las axilas intentar dormir un poco.

Lo que no hemos probado todavía es a atarnos el lazo al cuello y dejar que todo el resto de nuestro cuerpo, torso, brazos y piernas cuelguen libres, tal vez así nos relajaríamos mejor. Aunque colgados, estaríamos como flotando, como si volásemos. Sí, lo probaremos, de esta forma quizás se nos ocurra alguna salida.

23 de diciembre de 2006

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada